http://kasteelmontfort.eu/uploads/images/pagevisual/Doorkijkje - pagevisual.jpg

Kasteelnieuws

27 september 2015 | Categorie: Algemeen

3-4 oktober: Open Dagen restauratie kasteelkelders

Zaterdag 3 en zondag 4 oktober kunnen de eerste resultaten bezichtigd worden.
Op kasteel Montfort vindt een bijzonder bouwproject plaats. In opdracht van Stichting Kasteel Montfort restaureert daar namelijk aannemer Laudy een groot middeleeuws keldercomplex. Verloren gegane bouwtechnieken worden herontdekt om de uit het jaar 1342 stammende keldergewelven in oude luister te herstellen. Om belangstellenden de eerste resultaten te tonen vinden op zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2015 open dagen plaats.Prestigieuze verbouwing
In 1342-1343 werden op kasteel Montfort binnen de natuurstenen ringmuur nieuwe woonvleugels gebouwd. Dit enorme bouwproject stond onder supervisie van bouwmeester Jan van Utrecht, die ook de Utrechtse domtoren bouwde. Deze verbouwing was nodig, omdat hertog Reinoud II van Gelre, heer van Montfort, dit kasteel steeds vaker gebruikte als residentie, om van hieruit als zwager van de koning van Engeland diplomatieke activiteiten te ontplooien in de beginfase van de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Omdat deze gebouwen al voor de Franse Tijd grotendeels werden gesloopt, was het moeilijk om alleen maar aan de hand van handgeschreven oude documenten een beeld te vormen van het prestigieuze karakter van deze grote verbouwing.Verantwoord herstel
Met de ontdekking in 2011 van belangrijke muurresten van de kasteelkelders van de voormalige oostvleugel veranderde dat. Metersdikke mergelstenen buitenmuren en imposante bakstenen muurkolommen maakten duidelijk dat zelfs het kelderniveau een voor de vroege veertiende eeuw onnederlandse omvang en allure had. Ruim 3,5 meter hoge bakstenen ton- en kruisgewelven vormden in de oostvleugel samen een keldercomplex van bijna 200 m2, doorsneden door een zware mergelstenen brandmuur. Helaas bleek in 2011 ook meteen dat bij de sloop van het kasteel het merendeel van de gewelfbogen was gesloopt. Maar het nog bewaard gebleven muurwerk bevatte gelukkig nog voldoende bouwsporen om tot een verantwoord herstel van de oostelijke kelders te komen. Dit kan nu daadwerkelijk gerealiseerd worden, mede dankzij bijdragen van onder meer de Provincie Limburg, de gemeente Roerdalen, de TBI-fundatie en het Bouwcultuurfonds Zuid-Nederland.

Oude luister herleeft
Direct na de zomervakantie is hoofdaannemer Laudy Bouw & Ontwikkeling gestart met het weer terugbrengen van de ton- en kruisgewelven, waarvoor in de kelders formelen geplaatst zijn. Sindsdien wordt iedere dag de grandeur van deze 14e eeuwse hertogelijke residentie beter zichtbaar, ook al is het nog maar op kelderniveau. Daarbij worden de ruimten meteen zo onzichtbaar mogelijk voorzien van moderne voorzieningen, zoals verlichting, verwarming en vochtregulering. Bedoeling is om de kelders vanaf het zomerseizoen 2016 open te stellen voor publiek.

Toelichting en demonstraties
Geïnteresseerd? Kon dan een kijkje nemen tijdens de Open Dagen op zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Bezoekers kunnen dan niet alleen de eerste gerestaureerde gewelven bekijken, maar ook diverse vakmensen aan het werk zien. Ook geven vrijwilligers van de Stichting Kasteel Montfort toelichting over het project en verzorgen kasteelgidsen rondleidingen. Op zondag 4 oktober zijn ook nog eens de ridders, boogschutters en andere middeleeuwers van de Vereniging Levende Geschiedenis Limburg op het kasteel aanwezig.

Openingstijden
Op zaterdag 3 oktober bent u welkom van 13 tot 17 uur, op zondag van 11 tot 17 uur. Als bijdrage aan het restauratieproject vraagt de Stichting Kasteel Montfort van volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar een entreeprijs van € 3. Voor kinderen van 4 tot 14 jaar is de entree € 1,50. Kinderen tot 4 jaar kunnen gratis naar binnen, evenals Vrienden van Kasteel Montfort (op vertoon van hun donateurspasje). Bezoekers wordt geadviseerd om stevige schoenen aan te trekken.